Navy Pier

Info
Statistics
Created: 10/12/12
Last Edited: 09/11/14
1211
22
0
Description
Studio/lab served as a core member of Team X, one of five finalists selected through an international competition to submit concept proposals for a renovation of the exterior public spaces of Chicago’s Navy Pier. Led by Xavier Vendrell Studio of Chicago and Barcelona, our proposal embraces Navy Pier as a pier—Chicago’s only pier. Like the team’s overall architectural plan, the graphic system proposed by Studio/lab was developed to establish an over-arching identity and to unify and punctuate the pierscape.
In addition to developing an approach for Navy Pier’s graphics and wayfinding, Studio/lab served as the team’s communication strategy/design partner—creating the visual and verbal content for project presentations and documentation.
Our proposal for the Navy Pier Pierscape initiates the development of a comprehensive communication design program that is informed by the Pier’s Centennial Vision and fully integrated with the architecturaldesign concept. It is our aim to create a system of language, signs, and architectural graphics that are meaningful and magical: seminal and surprising: viable and vibrant: flexible and enduring: contemporary and bold.
The graphic system is adapted for vendor kiosks designed by Xavier Vendrell and Grimshaw Architects. Light boxes in bright colors included layered patterns, and bold graphic icons are designed to both punctuate and unify the pierscape. The system is versatile enough to serve as boat dock ticketing, food vending, and bicycle rental. The large icons are rendered in white neon.
  • Studio/lab served as a core member of Team X, one of five finalists selected through an international competition to submit concept proposals for a renovation of the exterior public spaces of Chicago’s Navy Pier. Led by Xavier Vendrell Studio of Chicago and Barcelona, our proposal embraces Navy Pier as a pier—Chicago’s only pier. Like the team’s overall architectural plan, the graphic system proposed by Studio/lab was developed to establish an over-arching identity and to unify and punctuate the pierscape.
     
    In addition to developing an approach for Navy Pier’s graphics and wayfinding, Studio/lab served as the team’s communication strategy/design partner—creating the visual and verbal content for project presentations and documentation.
     

Discuss This Project: ( Comments)

You must to join the conversation.