MUSEUM CASEWORK & FURNITURE

Info
Statistics
Created: 09/19/12
Last Edited: 10/12/12
250
2
0
Description
All casework and design by the Autry National Center ©2012.
  • MUSEUM CASEWORK & FURNITURE
    The Autry
  • With under-utilized public space and missed opportunities for audience engagement, we have created new installations of artwork and artifacts in the lobby and transition areas of the museum. We have taken advantage of these projects to prototype new casework and furniture designs and materials. The language of design for these cases is informing our next stages of gallery renovation for the permanent collection.

    In developing the casework and furniture close attention was paid to usability for museum staff while maintaining the needs of visitor comfort.
  • This pedestal prototypes the casework for our upcoming renovation of the permanent art galleries. Steel internal framing supports this massive bronze sculpture. Finish materials are cherry on the face and a catalyzed paint on the deck. Rather than enclosing this sculpture with a barrier rail, blackened steel accents act as a deterrent for visitors wishing to climb or sit on the pedestal.
  • CONCEPT DESIGN/CREATIVE DIRECTION: Patrick Fredrickson
    FURNITURE DESIGN: Debi Van Zyl
    FABRICATION: Berkson Fabrication, Case and Grain
  • Taking advantage of an unused transition space, these cases highlight textiles from the Southwest Museum of the American Indian. The design allows for a beautiful view of the objects from across the museum and allows access for visitors to view each item more closely. Due to light sensitivity textiles, these objects must be replaced each year. The design allows for objects to be removed and installed on their backboard within the safety of the Conservation studios. Casework utilizes blackened steel window frames while the case itself is finished with catalyzed paint.
  • CONCEPT DESIGN/CREATIVE DIRECTION: Patrick Fredrickson
    FURNITURE DESIGN: Steve Hoard
    FABRICATION: Bells and Whistles
  • This open collections style display greets visitors upon their entrance to the museum. Internal lighting and glass shelving allow objects to be seen from below when visitors are up close. Emphasis was placed on creating a different message for visitors as they entered the museum versus seeing the case as they were leaving. Accessibility and functionality for the museum staff is of great importance in this piece. Object removal and installations need no more than 3 staff members.
  • CONCEPT DESIGN/CREATIVE DIRECTION: Patrick Fredrickson
    FURNITURE DESIGN: Steve Hoard
    FABRICATION: Ironwood

Discuss This Project: ( Comments)

You must to join the conversation.